Cloud Computing - Virtuelna IT infrastruktura

Bez autora
Jun 29 2011

Telekom Srbija i Coming predstavili su Cloud Computing servis koji će velikim, srednjim i malim preduzećima, državnoj upravi i rezidencijalnim korisnicima omogućiti korišćenje virtuelne IT infrastrukture, čime se ostvaruju velike uštede u troškovima za informacione tehnologije. Cloud computing podiže nivo automatizacije poslovnih procesa, a samim tim i konkurentnosti i profitabilnosti kompanija, dok bi uvodjenje ovog servisa u javna preduzeća, zdravstvo, obrazovanje i državnu upravu, donelo Srbiji uštede u investicionim i operativnim troškovima koje se mogu meriti i stotinama miliona evra godišnje. Cloud Computing servis podrazumeva korišćenje virtualne IT infrastrukture - virtuelnog desktopa i virtuelnog servera - kojoj se pristupa bez hardvera, a preko Thin Client uređaja. Korisnici će moći sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja (desktop računar, notebook računar, mobilni telefon) da pristupe svojim servisima uz gotovo stoprocentnu raspoloživost podataka, garanciju njihove potpune bezbednosti i privatnosti, jeftiniji i pouzdaniji oporavak sistema u slučaju nezgoda i smanjenje troškova održavanja hardvera za čak 70 odsto.

Cloud Computing - Virtuelna IT infrastrukturaTelekom Srbija i Coming predstavili su Cloud Computing servis koji će velikim, srednjim i malim preduzećima, državnoj upravi i rezidencijalnim korisnicima omogućiti korišćenje virtuelne IT infrastrukture, čime se ostvaruju velike uštede u troškovima za informacione tehnologije.

Cloud computing podiže nivo automatizacije poslovnih procesa, a samim tim i konkurentnosti i profitabilnosti kompanija, dok bi uvodjenje ovog servisa u javna preduzeća, zdravstvo, obrazovanje i državnu upravu, donelo Srbiji uštede u investicionim i operativnim troškovima koje se mogu meriti i stotinama miliona evra godišnje.

Cloud Computing servis podrazumeva korišćenje virtualne IT infrastrukture - virtuelnog desktopa i virtuelnog servera - kojoj se pristupa bez hardvera, a preko Thin Client uređaja. Korisnici će moći sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja (desktop računar, notebook računar, mobilni telefon) da pristupe svojim servisima uz gotovo stoprocentnu raspoloživost podataka, garanciju njihove potpune bezbednosti i privatnosti, jeftiniji i pouzdaniji oporavak sistema u slučaju nezgoda i smanjenje troškova održavanja hardvera za čak 70 odsto.

"Umesto investicija u sopstveni Data centar koje se kreću od nekoliko desetina hiljada pa i preko milion eura po korisniku, preduzeća korišćenjem Cloud Computinga, svode investicije u IT infastrukturu na nulu, dok je ukupna cena usluge koja se plaća na mesečnom nivou i do 8 puta manja od troška sopstvene IT infrastrukture", izjavila je Jelena Stojanovic, direktorka Funkcije marketinga i prodaje Telekoma Srbija a.d.

Osim pozitivnog efekta na spoljnotrgovinski bilans zemlje, upotebom Cloud Computinga bile bi ostvarene značajne uštede u potrošnji električne energije na nacionalnom nivou, što podrazumeva smanjenje potebe za izgradnjom najmanje jednog bloka za proizvodnju električne energije koji bi koštao barem sto miliona evra, a što svakako doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i očuvanju životne sredine.

Telekom Srbije a.d sa partnerskom firmom COMING je prva telekomunikaciona kompanija u regionu koja uvodi ovu uslugu. Imajući u vidu da je svega nekoliko evropskih zemalja počelo sa pružanjem Cloud Computing usluge u ovakvom obimu, uvodjenje ovog servisa nesumnjivo predstavlja veliki uspeh za celu zemlju, a na dobrobit domaće privrede i državne uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik